Címlap

Blogok

2019. november 10. – Évközi 32. Vasárnap

 

 

  1. Jövő vasárnap, november 17-én délelőtt 9 órakor tartjuk a Teréz misét.

 

  1. Ugyancsak jövő vasárnap - a szentmisék idején - lehetőség lesz az önkéntes egyházi hozzájárulás befizetésére, a templom előterében.

 

  1. Aznap délelőtt a templom előtt a Káposztásmegyeri Karitász fog árusítani. Az ajándéktárgyak bevételével Böjte Csaba atya szándékait támogatják.

Lelki otthonunk az Egyház, 32. - 2019.11.11.

1./ Tours-i Szent Márton napján a püspök nevével kapcsolatban leginkább a libás ételekre szoktunk asszociálni; helyenként a gyerekek lampionos felvonulással adóznak Szent Márton emlékének. Az egykori római birodalomhoz tartozó Savaria – ma Szombathely – szülötte azonban több ennél; ő a hanyatló római birodalomból született keresztény Európa szimbóluma. Annak az Európának a szimbóluma, mely 1700 évvel Szent Márton születése után komoly válságban van.

2./ Melyek Európa válságának tünetei?

Szent II. János Pál pápa Ecclesia in Europa – Az Egyház Európában kezdetű apostoli buzdításában a remény elhalványulásában jelöli meg a válság mibenlétét. „Oly sok férfi és nő látszik céltalannak, bizonytalannak, reményvesztettnek, s nem kevés keresztény van hasonló lelkiállapotban… Egyre nehezebb megélni a Jézusba vetett hitet; a nyilvánosság előtt könnyebb agnosztikusnak, mint hívőnek mutatkozni; az a benyomásunk, hogy a hitetlenség magától értetődik, a hitnek ellenben társadalmi igazolásra van szüksége.” (7)

Lelki otthonunk az Egyház, 31. - 2019.11.04.

1./ Borromeo Szent Károly bíborosról, a XVI. századi katolikus megújulás kiemelkedő alakjáról már 2011. november 4-én tartott vesperásunk alkalmával megemlékeztünk. Az ismétlés elkerülése végett most a 2002-ben maghalt dr. Ferdinand Holböck dogmatikaprofesszor, a Pápai Tudományos Akadémia tagjának írására támaszkodom. (vö. A legszentebb Oltáriszentség és a szentek, 273-275. oldal, Marana Tha, 2012)

A közvetlenül a tridenti zsinat utáni kor nagy püspök-egyéniségei közül különösen kimagaslik Borromeo Károly milánói érsek, akinek a tridenti zsinat szellemében kifejtett egyházi reformtevé-kenységét méltán nevezték »eucharisztikus pasztorációnak«. Jellemző kifejezése ennek az, hogy a keresztény művészetben az Oltáriszentséggel ábrázolják, melyet bátran elvitt a pestises betegekhez.

2019.november 3. – Évközi 31. Vasárnap

1.

A mai vasárnap elsővasárnap, délután ½ 5-től szentségimádást tartunk.

 

  1. Halottaink lelki üdvéért teljes búcsút nyerhet az a hívő,

aki november 1-je és 8-ika között áhítatos lélekkel temetőt látogat és legalább lélekben imádkozik az elhunytakért, illetve

aki halottak napján vagy Mindenszentek napján vagy az azt megelőző illetve azt követő vasárnapon egy templomot vagy kápolnát áhítattal meglátogat, s egy Miatyánkot és egy Hiszekegyet elimádkozik.

  1. A mai vasárnap az Etalon kiadó árusít a templom előtt.