Címlap | Blogok | Farkasrét blogja

Lelkipásztori levél, 2019.12.15.

 

Kedves Testvérek!

 

1./ Az emberiség történelmében évezredek óta ünnepelték a Nap születését. A Sol invictus – legyőzhetetlen Nap ünnepét a pogány római birodalomban a téli napforduló időpontján, december 25-én tartották. Ettől a naptól foga az éjszakai órák rövidültek, a nappali órák hosszabbodtak – ezért a Nap születésnapjának tartották. Több szempontból is valóságos örömünnepnek számított: munkaszüneti nap volt, családtagok apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak, a gazdagok megvendégelték a szegényeket, a szolgák uraik asztalához ülhettek. 350-ben Szent I. Gyula pápa vezette be Jézus születésének ünnepét, s ezt nem véletlenül éppen december 25-re tette. A pápa „megszüntetve megőrizte” a népszerű decemberi ünnepet: megmaradtak a pogány korból eredő szokások, de keresztény tartalmat kaptak. Már nem a pogány napistent imádták, hanem Jézust, a „világ világosságát”, aki önmagáról ezt mondta: „én vagyok a világ világossága” (Jn 8,12).

A barokk festészetben számos esetben találkozunk a pásztorok imádásának olyan ábrázolásával, ahol a jászolban fekvő gyermek Jézus mint valami tábortűz fénye, megvilágítja az istálló sötétségében körülötte álló embereket. (Pl. Rembrandt, Murillo, Gerard van Honthorst, stb. képein)

 

2./ Jézus ma is a világ világossága!

Nyilvánvaló, hogy fény nélkül nem lehet élni. Elkereszténytelenedő társadalmunkban azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy kereszténység nélkül nem lehet emberhez méltó életet élni. Miért? - kérdezhetnék sokan. Azért, mert szeretet nélkül nem lehet élni. Jézus pedig a szeretetet hozta a világnak. Jézusban megjelent megváltó Istenünk jósága minden embernek. (vö. Tit 2,11)

Anselm Grün igen szépen szól Jézus születésének okáról Istenünk karácsonyi álma c. írásában. Isten álma a bűntelen ember volt, ezért ilyennek is teremtette. A szabad akarattal rendelkező ember – a sátán kísértésének engedve – elfordult tőle és elcsúfította istenképiségét. Isten szeretetét azonban nem lohasztotta le az ember hűtlensége és szeretetlensége, s ezért elküldte Fiát, aki olyan emberi életet élt elénk, amilyennek Isten megálmodta az embert.

Jézusban olyan világosságot kaptunk, mely az örök élet útját mutatja meg. Jézus ma is a világ világossága!

 

Pilinszky János: Átváltozás c. verse arról az átváltozásról is szól, amit Jézusnak köszönhetünk.

 

Rossz voltam, s te azt mondtad, jó vagyok.

Csúf, de te gyönyörűnek találtál.

Végig hallgattad mindig, amit mondtam.

Halandóból így lettem halhatatlan.

 

Jézus azzal tett halhatatlanná, hogy lehetővé tette a bűn csúfságától való megszabadulásunkat, és feltámadásával utat nyitott nekünk a mennybe. A bűn miatt meggyengült akaratunk, valamint megromlott természetünk gyógyszere Istenben van, ez pedig az ő Fiának megtestesülése.

 

3./ A pásztorok példáját követve keressük Jézust; hagyjuk, hogy megvilágítson világossága, amely eloszlatja a szomorúságot és a félelmet az ember szívéből. Közelítsünk hozzá bizalommal; alázattal boruljunk le előtte és imádjuk őt! Áldott Karácsonyt kívánok Mindenkinek!

 

 

2019. december 15.                                                                    Gábor atya

 

 

Gyónási lehetőségek karácsony előtt:

dec. 19. csütörtök 19-20 óra között; dec. 20. péntek 17.30-18.30 óra között; dec. 21. szombat 9-12 óra között; dec. 24. kedd 7.30-8.30 óra között.

 

Pásztorjáték: dec. 24. kedd 15 óra – utána kb. 15.30-kor vigilia szentmise. - Éjfélkor szentmise.

 

 

 

AttachmentSize
Lelkipásztori levél, 2019-12-15.odt28.85 KB